Vrchlabí – Liščí kopec – Dukelská

7.2.2014

Urbanistická studie

Objednatel: město Vrchlabí
Zpracovatel: URBS v.o.s, ATELIER L s.r.o.
Rok: 2013

Autorský tým: Jana Langerová, Lukáš Vacek, Jana Urbanová, Michal Petr

Cílem urbanistické studie je zvýšení kvality prostředí sídliště Liščí Kopec. Lokalita na severním okraji sídliště Liščí Kopec má charakter obytné vícepodlažní zástavby z 80. let minulého století.

Součástí řešení je úprava nevyhovujícího dopravního napojení severní části Dukelské ulice, zvýšení parkovacích kapacit pro rezidenty a úprava pěšího propojení sídliště s Nerudovou ulicí.

Z analýzy a posouzení současného a výhledového stavu lokality z hlediska dopravního napojení a dopravy v klidu vyplývá nezbytnost zásadní změny dopravního řešení. Původní dopravní koncepce jednostranného napojení slepé Dukelské ulice s obratištěm se záhy ukázala neudržitelná a vedla k vytvoření propojení se Školní ulicí provizorní panelovou vozovkou, nevyhovující urbanisticky, dopravně ani technicky. Záměr využití travnatých ploch mezi školskou ulicí a panelovými domy podél Dukelské ulice pro rekreační a dětské hřiště předpokládá zrušení stávající panelové cesty a její náhradu vhodnějším způsobem dopravního propojení. Územím prochází diagonálně frekventovaná pěší trasa, propojující sídliště a školu s vybaveností v Nerudově ulici a dále s centrem města.

Návrh zahrnuje:
– analýzu a posouzení současného stavu
– Změnu dopravního napojení ve variantách
– Navýšení kapacity parkovacích stání ve variantách
– Úpravu pěšího propojení s Nerudovou ulicí