Říčany – dopravně urbanistická studie

7.2.2014

Objednatel: město Říčany
Zhotovitel: EDIP s.r.o.
Spolupráce: URBS v.o.s., ATELIER L s.r.o.
Rok: 2011/04

Autorský tým: Jan Martolos, Jakub Uhlík, Lenka Vohradská (EDIP s.r.o.), Jana Langerová, Lukáš Vacek, Barbora Mluvková (URBS s.r.o., ATELIER L s.r.o)

Řešené území je značně heterogenní charakterem zástavby i způsobem využití. Nejasné formování území bylo zřejmě ovlivněno několika protichůdnými faktory a podmínkami, které se v území projevují výrazně dodnes. Stávající stav je velkou výzvou pro rozšíření městského centra. Napětí, které je mezi různými charaktery zástavby a jejího využití lze přeměnit v inspirativní, živé místo. Studie analyzuje současné urbanistické a dopravní řešení a posuzuje doposud známé záměry na výstavbu nových objektů v oblasti. Navrhuje možné efektivnější řešení dopravy a využití území. Celková transformace částečné vnitřní periferie v rozšířené městské centrum, dotvoření a uzavření individuální bytové zástavby i předpokládané vytvoření nových veřejných prostor i parku (a přísné dodržování pěšího charakteru cesty Svobody) bude mít svůj dopad na dopravu a dopravu v klidu.

Návrh
– komplexní návrh zásahů do území
– návrh na úpravy dopravního systému – zadání pro územní studii / regulační plán území, případně další podrobnější dokumentaci
– regulativy území ve vztahu k možnostem dopravy v klidu
– návrh transformace a sanace veřejných prostranství ve vztahu k dopravnímu řešení v celkovém urbanistickém kontextu (potenciály, využití, zeleň)
– projednání se zástupci města