Balad – studie územního plánu

7.2.2014

Studie územního plánu

Spolupráce: Jiran Kohout Architekti
Rok: 2010

Studie oblasti Balad se zabývá analýzou okrajových částí města a jejich možnému budoucímu využití, dle navrženého konceptu územního plánu. Výsledky analýz jsou prezentovány ve studii.

Navržená koncepce pro Balad klade velký důraz na vytvoření vazby mezi zemědělskými oblastmi, tvořícími současnou identitu sídla a novou image moderního města, které se bude rapidně rozvíjet v následujících dekádách.

Náročný výzkum si klade za cíl zajistit přiměřený rozvoj budoucího sídla. Konfrontuje nás s nároky zemědělského okolí a potřebami moderního města, včetně nutnosti zajištění kvalitního dopravního systému. Zároveň zohledňuje historii a přírodní podmínky oblasti.

Velkou pozornost je třeba věnovat právě těmto přírodním prvkům, jako jsou řeka, kanály, rybníky a původní flóra v dřívějším povodí Tigridu, jehož stopy jsou stále viditelné v urbanizované struktuře města a ve struktuře zemědělských oblastí, formovaných systémem zavlažovacích kanálů.

Poslední jmenované je považováno za důležitý urbánní prvek, mající jednoznačný formující potenciál pro vnitřní veřejný prostor Baladu.

Druhý největší vliv na oblast má dopravní systém s novou dálnicí, spojující západní část města s jižní tangentou, vedenou podél kanálu. Zachování hierarchického systému cest a podpora lokálních spojení jsou vnímány jako pozitivní prvky pro rozvoj sídla.

Cílem studie je rovněž definovat rozdílný charakter jednotlivých nerozvinutých oblastí a podrobněji popsat jejich kvality a nabídnout vhodné principy pro zástavbu daných oblastí.

Studie demonstruje navržené zásady rozvoje sídla na sérii schémat a map, s důrazem na interakci města a krajiny.